No means no!

Într-o Românie în care se varsă multă “cerneală electronică” pe cazul de viol, în care nimeni nu știe de fapt ce s-a întâmplat ( a fost sau n-a fost? nu s-au înțeles la bani?) se mai întâmplă și alte lucruri. Zilele trecute am fost contactat telefonic de o domnișoară, ce reprezenta UNA din băncile al cărui client sunt. Da, am carduri la mai multe bănci – abia asta înseamnă să fii mafiot! 😀

Încă din primele secunde părea ușor nesigură pe ea și a dorit să se asigure că vorbește cu mine. Ceva îmi spune că știa exact cu cine vorbea. Ba mai mult, cred ca avea ceva intenții ascunse. În fine, am liniștit-o asigurând-o că are într-adevăr plăcerea de a face conversație cu mine. M-a înștiințat că vrea să îmi prezinte ceva ce s-ar putea să dureze aproximativ 5-7 minute. I-am îngăduit – “Folosiți-le cu înțelepciune!”

Și începe. Cu o voce pe care abia o puteai auzi și o întonație plată, lipsită de orice brumă de înflexiuni, îmi “recită poezia”. Pe scurt, era vorba de un card de cumpărături, cu un anumit plafon în limita căruia puteam face cumpărături (cu bani pe care nu-i aveam) cu condiția ca suma să fie mai apoi restituită într-o perioadă de timp specificată. Nimic deosebit. Îmi spune că mai beneficiez de alte câteva avantaje dacă îmi exprim acordul de a-mi face acest card ACUM. E genul de ofertă “once in a lifetime”. Dacă memoria mă ajută, e al III-lea an consecutiv în care sunt contactat în legătură cu acest lucru, după ce prima dată(acest card) mi-a fost făcut fără a-mi exprima acordul, dar cineva lucrează pe comisioane și target-uri.

În acest moment o înștiințez că nu sunt interesat de aceasta ofertă și că sunt într-un moment al vieții în care nu văd rostul. A început să îmi vorbească despre faptul că cine știe ce se poate întâmpla în viitor. Poate o să îmi doresc un telefon nou în perioada Black Friday și acest card o să mă ajute. Îmi zic – uite încă o persoană căreia îi pasă cu adevărat de mine. Sunt tare norocos.

Am să încerc să redau dialogul ce a urmat:

– Dacă nu profitați de această ofertă puteți veni în sucursalele noastre însă nu o să mai beneficiați de același plafon.
– Înțeleg, însă nu sunt interesat momentan.
– Asta e și ideea. Vă puteți face acest card și acesta devine activ în momentul în care o să îl folosiți. Dacă nu îl activați nu este percepută nicio taxă.
– Ok…dar ce folos dacă eu nu am nevoie. Nu are rost sa aveți cheltuieli inutile (da, mă gândeam și eu la ei și la bunăstarea lor) cu un card pe care nu o să îl folosesc.
– Pai poate acum nu aveți nevoie dar cine știe în viitor. Atât timp cât nu îl activați nu se percepe nicio taxă de administrare. (discuție în cerc, ea devine ușor irascibilă)
– Ok. Ce se întâmplă dacă îmi fac acest card și nu îl ridic?
– De ce să vă facem card dacă nu îl folosiți? îmi zice ea pe un ton ridicat.
– Pai am zis că nu am nevoie și păreați a nu fi de acord cu mine și drept urmare am simțit nevoia să mă aliniez. La un moment dat mi-am simțit sănătatea pusă în pericol. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla dacă discuția nu ar fi avut loc la telefon, ci față în față. Ce înseamnă asta domnișoară? Vreau să mergeți în camera dumneavoastră și să reflectați la cele săvârșite.

no means no
E limpede că ultima replică e rezultatul imaginației dar dacă aș putea să mă întorc în timp în orice moment al vieții, cred că acesta ar fi. Sunt curios cum ar reacționa un funcționar într-o astfel de situație. Numai ei să ne hărțuiască? 😀

Nu știu alții cum sunt dar mie nu-mi place când cineva insistă să-mi facă programul. În vremuri în care “nu vreau” nu mai are nicio valoare (vezi cazul celor 7 flăcăi implicați în viol) sunt certat pentru alegerile pe care le fac în viața de o persoană pe care nu am întâlnit-o niciodată.

No means no! 😀

Nu puneți la suflet. Băgați la cap!


Nu fi emo, dă-ți cu părerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: