Parte de carte

Atenție: Următoarele rânduri sunt inspirate din fapte reale.

Stăteam în stație în așteptarea unui tramvai. Într-un final așteptarea ia sfârșit când în depărtare se zărește mijlocul de transport mult visat. La câțiva pași de mine își fac apariția 2 controlori. Pe unul din ei îl știam din vedere. Ce-i drept chiar și fără a face apel la memoria vizuală, aș fi putut paria ceva bănuți că pot ghici meseria lor(una nobilă de altfel): 2 indivizi 2 pe 2, rași în cap, care parcă se țin de mână și probabil merg împreună la toaletă. Opțional dezbat Kant.

Am urcat în tramvai și am rămas în zona din spate, unde obișnuiesc să stea cei care merg pe blat. Unul din controlori, mai tuciuriu la față (cel pe care îl și știam din vedere…și e lucru de apreciat pentru că toți țiganii sunt la fel, dar eu l-am deosebit de ceilalți – are serviciu) Mândru nevoie mare, scot abonamentul și îl prezint. În imediata apropiere un tip de o seamă cu mine, scoate un mănunchi de bilete. Fâstâcit, scapă un bilet. Stânjenit parcă, se apleacă, după care îi prezintă controlorului 3 bilete. Menționează că e împreună cu ceilalți doi băieți din spate. Justițiarul își vede mai apoi de treabă. Viața merge înainte, tramvaiul se deplasează, având în zona din spate 4 tineri frumoși, cu spirit civic. La un moment dat, razele soarelui, luminează o zona mai întunecată a tramvaiului. Ce să vezi? Un pui de țigan pe la vreo 12-13 ani, care începe să se zbenguie de colo-colo, deranjând călătorii. Un tânăr din spate, lansează o întrebare către univers: “-Bă, ăsta are bilet?”

Nu știu exact care este politica RATP, dar bănuiesc că un astfel de copil ar trebui să aibă un bilet de călătorie.

Întrebarea e de ce controlorul nu a cerut biletul? Înțeleg că au aceași noanță a tenului, dar să nu facem discriminări.
Având elan și inițiativă civică, m-am gândit să propun un program de conștientizare a acestei probleme. Acum, îmi pare rău că am prezentat legitimația de transport, dar în apărarea mea, nu-l zărisem pe ăla mic și negru. În plus, să stau și să dezbat cu domnu’ “justitiar” acest aspect nu pare o soluție care să aibă un deznodământ remarcabil.
De aceea o soluție ar fi următoarea: fiecare român, cu bilet compostat, să poarte și o carte la el. În momentul în care situații asemănătoare se ivesc – pac o carte după cap la “negrisor”. Cu ce consideră el mai ok: cu spatele cărții, cu cotorul…după bunul plac. Să fie clar, nu promovez violența. Pe lângă biletul compostat, cine lovește cu cartea, are obligația morală de a o fi citit în prealabil. El poate primi întrebări de verificare din carte. Întrebările vor fi adresate de către călătorul cel mai apropiat. În situația în care “agresorul” nu este capabil să răspundă, el va fi lăsat în voia lui, că e alb. E de-al nostru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Campania are, în primul rând, menirea de a veni în întâmpinarea setei de cunoaștere a acestei etnii. În al doilea rând ajută economia(prin prisma numărului de bilete și cărti vândute) și de ce nu persoanele care le cumpără, în speranța că le și deschid. Dacă nu le deschid, măcar se descarcă. La fel și martorii. Win-Win. 😀

Consider că un nume potrivit pentru campanie ar fi: “Parte de carte”. Am cochetat și cu numele de “Carte de căpătâi”, dar parcă nu are aceeași priză la public. (e o părere personală)
În situația în care programul dă roade aici…zic să fie extins și la nivel național. 😀 Dacă tot dăm pe afară de corectitudine în ultima vreme (vezi DNA și Fisc), de ce să nu o ardem legal până la capăt?

Păreri?

Disclaimer: deși pare că am o problemă cu țiganii…chiar am.

Nu puneți la suflet. Băgați la cap!


One response to “Parte de carte

Nu fi emo, dă-ți cu părerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: